Kruiswegpark

Kruiswegpark
Parklaan 3
6045 BS
Roermond
Kruiswegpark
Kruiswegpark pad

Bezienswaardigheid

Het Kruiswegpark is aangelegd in 1920 naar een ontwerp van bouwmeester dr. Pierre Cuypers (1827-1921).

In het park zijn drie onderdelen harmonisch samengebracht: een kruiswegroute langs veertien staties, een aparte processieweg met acht schilderstukken van het Mariabeeld, en een centraal plein aan de voet van de Calvarieberg.

De beelden van de dertien staties, die ondergebracht zijn in kapelletjes, zijn in Franse kalksteen uitgevoerd door de Roermondse beeldhouwer Karel Lücker (1881-1958). De beelden van de Calvarieberg door beeldhouwer Jean Geelen (1852-1926) en de schilderstukken met betrekking tot het Mariabeeld zijn van kunstschilder Albin Windhausen (1863-1946).

De betekenis van het Kruiswegpark kent verschillende waarden. Van oudsher heeft het park een religieus en recreatief karakter. De flora en fauna van het park moeten daarbij niet uit het oog verloren worden. De bomen in het park zijn deels meer dan 85 jaar oud en het park herbergt tal van vogelsoorten, zoogdieren en insecten. Kenmerkend is de opzet van het park met een slingerende padenstructuur. De kruiswegstaties zijn van architectuurhistorische, culturele, artistieke en geestelijke waarde; een typisch voorbeeld van de kunst uit de twintiger jaren van de twintigste eeuw.

Meer informatie: www.kruiswegpark.com

In de buurt

De afstanden genoemd in onderstaande tegels zijn de afstanden vanaf de bovenstaande locatie.

 
1,42km
Wandelroute
 
 
1,97km
Wandelroute
 
1,97km
Wandelroute
 
 
 
 
4,83km
Wandelroute
 
 
 
 
 
 
6,90km
Wandelroute
 
 
8,06km
Wandelroute