Wandelroute Knopenlopen: Neer-Kwir

Kwir wandelroute Neer
Kerkplein 2
6086 BK
Neer

Wandelroute

Lengte: 6,9 km. Mooie natuurrijke wandelroute door het buitengebied van Neer.

Je passeert de Kwirbeek en de bekende Peelrandbreuk. Je loopt langs de Zelsterbeek en via het laarzenpad (goed schoeisel nodig) langs de Neerbeek weer terug naar Neer. Ook prachtige oude hoeves, wegkruisen en kapelletjes maken deze route de moeite waard.

Je hebt de auto voor Restaurant 't Raodhoes op het kerkplein geparkeerd. Als je met de rug naar 't Raodhoes staat, dan loop je naar rechts. Vervolgens zie je bij de 2e weg naar rechts op de hoek knooppunt 28, de start van deze route.

Al heel snel kom je bij de Kwirbeek. De Kwir is een kleine waterloop met een diep ingesneden beekdal. Het voert kwelwater af van de Peelrandbreuk naar de Maas. De Peelrandbreuk is een soort drempel in het landschap, ontstaan door de verticale verschuiving van twee aardlagen ten opzichte van elkaar.

Het Leudal omvat de dalen van een aantal beken die vanuit de Roerdalslenk naar het dal van de Maas stromen. Door het hoogteverschil zijn de beken diep ingesneden. Met name de Zelsterbeek is voor een groot deel aan kanalisatie ontkomen. Andere beken, zoals je kunt zien bij de Neerbeek tussen knooppunt 69 en 66, zijn na 2000 weer meanderend gemaakt. De vegetatie rondom de beken is zeer gevarieerd. Deze grote variatie, met de romantische uitzichten van de beken, maakt het gebied bijzonder.

In de Neerbeek zie je vistrappen. De vissen in de Maas zwemmen tijdens de paaitijd zijrivieren en beken op om stroomopwaarts in rustig water kuit te schieten. De stuwen die in de jaren 50 werden aangelegd belemmerden de paaitrek. Vanaf de jaren 80 werden vistrappen aangelegd zodat vissen hun paaigebieden weer konden bereiken.

Tussen knooppunt 60 en 29 ligt aan de rechterkant de oude Schans van Neer, nu een weiland ter grootte van een voetbalveld achter een bomenrij.

Bij knooppunt 29 aan uw rechterhand zie je de Friedesse molen liggen. Daar wordt nog graan gemalen op de ouderwetse wijze; tussen molenstenen. Aangedreven door waterkracht. Benieuwd hoe dat gaat? De molen is elke zondagmiddag van mei tot oktober in bedrijf.
 

Eigenschappen
Route: 5-10 km.
Knooppuntenroute
Route van A naar A

In de buurt

De afstanden genoemd in onderstaande tegels zijn de afstanden vanaf de bovenstaande locatie.

 
0,44km
Streekproducten
 
3,80km
Streekproducten
 
3,93km
Streekproducten
 
4,55km
Streekproducten
 
5,92km
Streekproducten
 
7,14km
Streekproducten
 
7,59km
Streekproducten
 
7,68km
Brasserie / Lunchroom
 
8,01km
Bedrijf te bezoeken