Wandelroute Knopenlopen Beesel: Tussen Mortel, Maas en Swalmdal

Wandelroute Beesel: Tussen Mortel, Maas en Swalmdal
Markt
5954 BH
Beesel

Wandelroute

Lengte: 8,4 km. De wandelroute tussen Mortel, Maas en Swalmdal brengt je door het dorp Beesel en het buitengebied van Beesel dat in de loop van de jaren gevormd is door de Maas.

Deze wandelroute voert vanaf de Markt van Beesel langs de kerk en de keramische panelen naar het oude kerkhof, gelegen in ‘Aad Dörp’.

In zuidelijke richting zie je molen de Grauwe Beer. Achter langs de molen loop je door de uiterwaarden met stroomdalgraslanden. De Maas heeft dit gebied gevormd en ontgrondingen hebben samen met natuurontwikkeling gezorgd voor het ontstaan van nieuwe natuur.

Via de rand van de buurtschap Rijkel kom je bij de Donderberg, het zuidelijkste stuifduin bij de Maas, die begroeid is met gemengd bos. Hier mondt de rivier de Swalm, een van de weinige nog oorspronkelijke meanderende riviertjes van Nederland, uit in de dode Maasarm.

Je gaat verder door het Swalmdal met schitterende vergezichten en unieke landschappelijke kenmerken. Dominant aanwezig in dit gebied is de boerderij de Hoosterhof. Via de buurtschap Rookhuizen verlaat je het Swalmdal.

Na enige tijd, over een deels verharde weg, kom je in Rijkel aan bij een bakhuisje. De route gaat vervolgens verder over een pad dat de scheidslijn is tussen bos en akkerland en komt uit bij de Mortel; een voormalige leemkuil.

De route nadert vervolgens de bebouwing en eindigt weer in het centrum van Beesel.   
 

Eigenschappen
Route: 5-10 km.
Knooppuntenroute
Route van A naar A

In de buurt

De afstanden genoemd in onderstaande tegels zijn de afstanden vanaf de bovenstaande locatie.

 
2,91km
Streekproducten
 
3,68km
Streekproducten
 
4,04km
Streekproducten
 
4,32km
Streekproducten
 
6,85km
Brasserie / Lunchroom
 
7,01km
Streekproducten
 
8,83km
Streekproducten