Wandelroute Neer: De Neerbeek

Steeg 6
6086 EK
Neer
Wandelroute Neer, bankje bij de beek
Wandelroute Neer molen
Wandelroute Neer beek

Wandelroute

De wandeling start achter de monumentale Sint-Martinuskerk. Via de zijingang kun je, achter glas, een kijkje nemen in de kerk.
Lengte: 6,7 km

Loop langs alle oude gebouwen

Je passeert het voormalige raadhuis en komt langs het monumentale woonhuis ‘Maxe-Grete’. Je vervolgt je weg langs bierbrouwerij Lindeboom tot op Kinkhoven, een van de oudste straatjes van Neer. In de verte zie je de samenvloeiing van enkele beken uit het Leudal. Aan de Neerbeek ligt de oude Hammermolen, waar graan werd gemalen en de houtzagen werden aangedreven. Hier zie je de vistrappen en vervolgens de ‘Naerse Sjans’ waar tijdens de Middeleeuwen dorpelingen zich verschansten uit vrees voor roverbendes. Aan de andere zijde van de dijk bevindt zich de ‘bypass’ die bij hoog water het gestuwde water afvoert naar de Maas.

Verderop ligt de Friedesse molen, die is genoemd naar de eerste eigenaar Godefridus Tobben. Verstopt tussen bomen ligt rechts een oude Romeinse weg die, voor zover nu bekend, van Tongeren naar Nijmegen liep. Ook stonden hier Romeinse bouwwerken waarvan resten zijn aangetroffen. Iets verder kom je bij Klein Hanssum en zie je de meanderende Neerbeek. Vervolgens kun je aan de Maas genieten van een bijzonder Maaspanorama. Via de Vilgert, door het Veurtje (vroeger doorwaadbare plaats) en ’t Kirkepaedje’ loop je terug naar het beginpunt achter de kerk.

Knooppunten

6-22-28-2-3-67-64-69-66-60-29-41-40-42-39-38-37-2-4-6

Eigenschappen
Route: 5-10 km.
Knooppuntenroute
Route van A naar A
Gemarkeerde route

In de buurt

De afstanden genoemd in onderstaande tegels zijn de afstanden vanaf de bovenstaande locatie.

 
7,14km
IJssalon
 
7,31km
IJssalon