Wandelroute Knopenlopen: Heibloem

Wandelroute Knopen Lopen Heibloem
Sint Isidoorstraat 34
6089 NG
Heibloem

Wandelroute

Lengte: 14,4 km. Wandelroute knopenlopen: Toegegeven, het relatief jonge dorp Heibloem zal niet gauw de titel 'culturele hoofdstad' krijgen. Daarvoor moet je niet naar dit Midden-Limburgse dorp. Wel is Heibloem vrijwel geheel omgeven door mooie natuur. Rustzoekers en natuurliefhebbers komen bij deze wandeling van ruim 13 kilometer helemaal aan hun trekken.

Je begint deze tocht bij het startbord Knopen Lopen nabij knooppunt 60 (tegenover St. Isidoorstraat 34). Je gaat richting knooppunt 50, steekt de drukke provinciale weg over en loopt over het terrein van internaat de Widdonck.

Let op: sommige delen van de route kunnen, na een lange regenperiode drassig zijn. Ga dus op pad met stevig schoeisel.
  
De Widdonck
Op het terrein van het voormalige internaat De Widdonck zijn twee instellingen gevestigd die hulp bieden aan kinderen en jongvolwassenen die een steun in de rug kunnen gebruiken in hun ontwikkeling of waar sprake is van een verstoorde relatie met hun ouders.
Er is hier sprake van een klein restant van een veel grote complex. In het midden van de 19e eeuw werd hier het St. Aloysius gesticht gebouwd. Deze instelling was de feitelijke voorganger van De Widdonck. Op het informatiebordje tegen de geval van een oud gebouw dat passeert, lees je hier meer over.

Je wandelt via de Gesseltweg, tussen de velden door, naar de groene boorden van de bossen aan de rand van het dorp. Op enkele plaatsen zie je de rood-witte markeringen van het Peellandpad, een lange-afstandspad van Roermond naar Den Bosch.

Waterbloem
Na het oversteken van de weg naar Panningen gaat het pad door het gebied Waterbloem. Tot voor kort was dit bos een productiebos met overwegend dennen. Door selectief te kappen ontstaat nu een veel gevarieerdere begroeiing.

Op sommige plekken is het pad wat hobbelig. Wilde zwijnen hebben hier naar lekkere hapjes gezocht en verbaas je niet als een ree plotseling je pad kruist.
Aan de oever van de Roggelse Beek, diep in het bos , staat een kruisbeeld. Er gaan verschillende verhalen over de reden voor het plaatsen van het kruis. Zo zou er op die plek iemand door de bliksem zijn getroffen of een jager bij een jachtongeluk om het leven zijn gekomen. In diezelfde beek bouwen bevers met enige regelmaat dammen om hun leefgebied nat te houden.

Langs de Noordervaart
Je gaat even op bezoek bij het gebied van van Peel en Maas. Hiervoor volg je de weg naar Meijel tot aan de Noordervaart en nemen bij het kanaal het fietspad naar het westen.

Door Napoleon werd in het begin van de 19e eeuw gestart met de aanleg van het kanaal als vaarverbinding tussen Schelde, Maas en Rijn. Echter, toen “Holland” in 1810 onderdeel werd van Frankrijk was deze verbinding niet meer van belang en werden de werkzaamheden stop gezet. Voor, onder andere, de afvoer van turf werd het kanaal in 1853 tot Beringe bevaarbaar gemaakt.

Door een opening in de rietkraag zie je vaak een paar statige zwanen rustig door het water glijden. Op de plek waar het routenetwerk van Nederweert aan dat van Leudal aansluit, draai je scherp naar links om vervolgens langs de rand van het bos terug te keren naar Heibloem.

Zoals gezegd, weinig cultuur maar veel gevarieerd bos en sporen van zwijnen, bevers, vossen... En misschien heb u ook nog het geluk dat ree te mogen spotten!
 

Eigenschappen
Route: 10-20 km.
Knooppuntenroute
Route van A naar A

In de buurt

De afstanden genoemd in onderstaande tegels zijn de afstanden vanaf de bovenstaande locatie.

 
6,59km
Brasserie / Lunchroom
 
6,59km
Brasserie / Lunchroom
 
6,76km
Brasserie / Lunchroom
 
8,18km
Brasserie / Lunchroom