Wandelroute Knopenlopen: De verborgen parels van Neer

Wandelroute Knopenlopen: De verborgen parels van Neer
Kerkplein 4
6086 BK
Neer
Friedesse molen huisje
Friedesse molen
Friedesse molen

Wandelroute

Lengte 6.6 km. Tijdens dit ommetje maak je kennis met een paar verborgen toeristische pareltjes, zoals de St. Martinuskerk, het voormalige Raadhuis, een voormalig Wehrmachts-huisje en de oude Friedesse watermolen. In de omgeving van het dorp kan je onder meer genieten van de prachtige vergezichten van het dorp over de Maas in Hanssum en van de Neerbeek met zijn vistrappen.

Startpunt Raadhuis van Neer

Het startpunt van dit ommetje is gelegen bij het voormalig Raadhuis van Neer, gelegen tegen de helling van de St. Martinuskerk. De St. Martinuskerk is altijd van belang geweest. Vanwege de markante en dominante plaats die de kerk inneemt op het maasterras heeft de kerk een bijzondere betekenis voor het aanzien van het dorp Neer. Het voormalige raadhuis werd oorspronkelijk in 1818 gebouwd als school.

Friedesse Molen

Ook kom je tussen knooppunt 36 en 29 lang de Friedesse Molen, gelegen op een pittoresk plekje aan de Neerbeek. De watermolen stamt uit 1717. Dit jaartal wordt aangegeven door de ankers op het bijbehorende huis ernaast. De naam van de molen is afkomstig van Godefridus Tobben, die molenaar was in de tijd dat de molen gestalte kreeg.

Het Wehrmachtshuisje

Bij knooppunt 69 en een lus bij knooppunt 68 kom je bij een overblijfsel van de Tweede Wereldoorlog, het Wehrmachtshuisje. Dit werd in het begin van de Tweede Wereldoorlog gebouwd door de Duitsers om met schijnwerpers in het luchtruim geallieerde vliegtuigen te ontdekken en neer te halen. Hierbij bevond zich tevens het afweergeschut van de Duitsers.

Eigenschappen
Route: 5-10 km.
Knooppuntenroute
Route van A naar A

In de buurt

De afstanden genoemd in onderstaande tegels zijn de afstanden vanaf de bovenstaande locatie.

 
0,34km
Streekproducten
 
3,91km
Streekproducten
 
4,02km
Streekproducten
 
4,41km
Streekproducten
 
6,03km
Streekproducten
 
7,15km
Streekproducten
 
7,60km
Streekproducten
 
7,79km
Brasserie / Lunchroom
 
7,88km
Bedrijf te bezoeken