Sinterklaas op MariaOord

Sinterklaas op MariaOord
Torenstraat
6591 BX
Gennep

Oorlogsmonument

Liberation Route luisterplek

Aan het einde van 1944 was de burgerbevolking van Gennep al geëvacueerd, maar zo'n 800 patiënten en verzorgers verbleven nog in de twee sanatoria van het stadje. Het gebrek aan alles werd steeds nijpender en er moest dagelijks worden gezocht naar voedsel tijdens strooptochten in de omgeving. Alsof dat niet genoeg was, naderde ook nog eens 5 december, en de situatie werd er niet rooskleuriger op.

Sinterklaas op MariaOord

In de twintigste eeuw was tuberculose ook in Nederland een groot probleem. Om de patiënten te helpen opende het sanatorium Mariaoord in 1918 zijn deuren in Gennep. Het groeide uit tot een groot kuuroord met meer dan honderd bedden en een na-kuuroord genaamd 'Zon-licht-heide'. Maar in september 1944 moesten burgers evacueren en de inwoners van Gennep moesten in de week van 15 oktober vertrekken. Mariaoord en 'Zon-licht-heide' bleven vanwege de angst voor besmetting nog even open en werden een soort eilandjes in het verlaten Gennep. Er vielen soms granaten en na sinterklaas werden beide instellingen eind december toch geëvacueerd.

Ommetje Hiking Trail

Ommetje Gennep 9,2 Km Hiking Trail Limburg. Ontdek de WOII-bezienswaardigheden van Gennep en Limburg tijdens een hiking trail langs o.a. de Martinustoren, Ellen Hoffmannplein, Highlander Bridge.