Natuurgebied het Leudal

Natuurgebied het Leudal, het leefgebied van de patrijs

Natuurgebied het Leudal

De gemeente Leudal is vernoemd naar natuurgebied het Leudal dat het hart van de gemeente vormt. Door het groene karakter van deze gemeente wordt het ook wel eens de Tuin van Limburg genoemd. Natuurgebied het Leudal ligt tussen de dorpen Haelen, Roggel, Neer, Nunhem en Heythuysen en is zo'n 900 hectare groot. 500 ha ervan wordt als reservaat beheerd door Staatsbosbeheer. In het gebied liggen naast de beekdalen, die het natuurgebied gevormd hebben, ook prachtige bezienswaardigheden zoals de Sint Ursulamolen. Door het bijzondere karakter van het Leudal heeft het natuurgebied de status Natura 2000 waardoor de biodiversiteit van het gebied gewaarborgd blijft.

De beekdalen van het Leudal

De beekdalen in het Leudal zijn van een schilderachtige schoonheid. Tussen de bomen van het natuurgebied slingeren de Zelsterbeek en de Leubeek. Het water heeft de beekdalen in eeuwen tijd zo diep uitgesleten dat er een soort van ravijnen zijn ontstaan. Op de overgang van hogere naar lagere gronden heeft afstromend regenwater holle wegen uitgesleten. De beekdalen zorgen ervoor dat het Leudal een landschap is met unieke flora en fauna. Het bestaat grotendeels uit bos met hazelaar, berk en wilg en in de wanden van de oevers leeft de ijsvogel die in de beken vissen vangt.  

IJsvogel zit op een tak in natuurgebied het Leudal

Wandelen

Wandel door natuurgebied het Leudal en ontdek de unieke flora en fauna waardoor het gebied de status van Natura 2000 heeft gekregen. Loop over de oevers van de beekdalen die het gebied gevormd hebben en geniet van het mooie landschap. Wie weet spot je wel een ijsvogel die veelvuldig te zien zijn in het Leudal.

Wandelroutes in het Leudal

Wegwijzerpaal met wandelroute in Leudal erop

Fietsroutes natuurgebied Leudal

Hou je van fietsen? Dan moet je in het Leudal zijn. De fietsroutes in het gebied brengen je langs een prachtige natuurlijke omgeving met een rijke geschiedenis. Het natuurgebied herbergt verschillende historische monumenten, zoals een oude watermolen en kasteelruïne, die getuigen van de geschiedenis van Leudal. Klik hieronder op de button en ontdek de fietsroutes die lopen door natuurgebied Leudal. 

Fietsroutes natuurgebied Leudal

Koppeltje rust uit aan de Maas tijdens hun fietstocht

Bezoekerscentrum Leudal

Midden in natuurgebied het Leudal ligt Bezoekerscentrum Leudal. Hier kun je terecht  voor wandel- en fietsroutes, tips over de omgeving en activiteiten die het bezoekerscentrum elke week organiseert voor zowel jong als oud, die te maken hebben met de natuur. In het bezoekerscentrum is ook het Leudalmuseum gehuisvest. Een kleinschalig museum gericht op vier aspecten: flora en fauna van het Leudal, archeologie, heemkunde en geschiedenis. Ook is er een winkeltje waar souvenirs en streekproducten te koop zijn.

Bezoekerscentrum Leudal

Ingang Bezoekerscentrum Leudal / Leudalmuseum

Paardrijden in het Leudal

Naast wandelen en fietsen kun je ook uitstekend paardrijden door de prachtige natuur van het Leudal. Het ruiterroutenetwerk zorgt er voor dat er tal van goede ruiter- en menroutes in het natuurgebied zijn. Met veel onverharde zandpaden is het Leudal een ideaal gebied om samen met je paard te ontdekken.

Ruiterroutes in het Leudal

Kinderen rijden onder begeleiding paard door de bossen van natuurgebied het Leudal