Wandelroute Knopenlopen: Birgeler Urwald - Wassenberg

Birgeler Urwald - Wassenberg
Rosenthaler Straße 84
D41849
Wassenberg

Wandelroute

Route: 14,9 km. De start is ten noorden van Haus Wildenrath, in de Duitse gemeente Wassenberg, net over de grens bij Roerdalen. De route gaat vooral door bosachtig gebied. Onderweg passeer je kruisen en kapellen. Ook kent de route mooie hoogteverschillen met menshoge varens.

De start is ten noorden van Haus Wildenrath, in de Duitse gemeente Wassenberg, net over de grens bij Roerdalen. De route volgt het natuurlijke pad tot aan de bosrand en kruist de nog jonge Schaagbach. Vervolgens door het Birgeler bos tot aan het "Birgelener Pützchen", een kleine bedevaartskapel. Over een door heiligen beelden omringde kruisweg gaat het verder. Daarna gaan we flink bergopwaarts, waar u de relicten van de westwal kunt waarnemen.

Over de oude spoordijk van de vervallen route Jülich – Dalheim, gaat de weg verder naar het hoogste punt van de wandelroute. Ongerepte gemengde- en beukenbossen wisselen zich af. Vaak worden de wegen en paden door bijna mensenhoge varens omgeven. Dan bereiken de wandelaars het romantische dal van de Schaagbach. Het stille pad nodigt uit om van de natuur te genieten. Ten slotte leidt de route weer naar het moeraslandschap rondom Haus Wildenrath.

Deze wandelroute fascineert met zijn grote verscheidenheid iedere natuurliefhebber in elk seizoen. Goede wandelschoenen en -kleding zijn voor deze natuurlijke, onvervalste route aan te bevelen. Het biologische station "Haus Wildenrath" biedt wetenswaardigheden over de fascinerende dieren- en plantenwereld.

Tot de bedevaartskapel "Birgelener Pützchen" behoort ook de Willibrordus-bron, het siliciumhoudende water schijnt een genezende werking te hebben. Stille getuigen van de geschiedenis zijn de overblijfselen van de Westwall: resten van bunkers en loopgraven uit de wereldoorlogen.

De folder is o.a. verkrijgbaar bij de verschillende VVV locaties en te bestellen in de webshop.
 

Eigenschappen
Route: 10-20 km.
Knooppuntenroute
Route van A naar A

In de buurt

De afstanden genoemd in onderstaande tegels zijn de afstanden vanaf de bovenstaande locatie.

 
2,51km
Bezienswaardigheid
 
 
4,06km
Terras
 
4,47km
Brasserie / Lunchroom
 
5,02km
Streekproducten
 
5,28km
Bezienswaardigheid
 
5,93km
Terras
 
5,95km
Restaurant
 
6,06km
Terras
 
6,99km
Bezienswaardigheid
 
8,71km
Bezienswaardigheid
 
9,10km
Bezienswaardigheid
 
9,12km
Bezienswaardigheid