Stadsgidsen Weert

Ontdek het erfgoed in en om Weert te voet of per fiets onder leiding van de enthousiaste en deskundige Weerter Stadsgidsen. Zaterdag 21 september is er een zomerwandeling met een gids. Start: 11.00 uur bij de Martinuskerk. Aanmelden:  info@stadsgidsenweert.nl

Zomerwandelingen

Wil je deze zomer meer te weten komen over Weert? Boek dan een wandeling bij de Stadsgidsen van Weert. Een van de hoogtepunten van de wandeling is een bezoek aan de monumentale Sint Martinuskerk en aan de kloostertuin van de Zusters Birgittinessen. De route eindigt bij Museum W, waar je op eigen gelegenheid kunt rondkijken. Zaterdag 24 augustus en zaterdag 21 september. De wandeling kost € 5,00 en start om 11:00 uur bij de ingang Sint Martinuskerk en eindigt rond 12:30 uur bij de ingang van Museum W. 

Wandelingen in en rond de ‘Van Horne stad’ Weert

Op de website van Stadswandelingen Weert vindt u maar liefst vijftien verschillende themawandelingen; variërend van de populaire ‘Centrumwandeling’ tot de ‘Urnenveldwandeling’ over de Boshoverheide. Kiest u voor onze nieuwste wandeling, dan bezoekt u het Lichtenberg-complex. Op dit terrein, aan de rand van de stad, bouwde het Bisschoppelijk College in de jaren zestig een scholencomplex met de uitstraling van een campus. Pronkstuk was zonder twijfel het imponerende amfitheater De Lichtenberg, een van de grootste in West-Europa. Op het ogenblik worden er allerlei plannen ontwikkeld om dit unieke gebied een nieuwe, duurzame bestemming te geven. Tijdens deze wandeling komt u met de stadsgids op plekken die anders voor u gesloten blijven.

Twee ’nieuwe’ parels

In 2022 kreeg de gemeente Weert er twee nieuwe pareltjes bij. Op de Voorhof van het voormalige kasteel Nijenborgh van de graven Van Horne, werden archeologische opgravingen gedaan. Hierdoor kunnen we de geschiedenis van deze grafelijke familie, die zo belangrijk was voor Weert, verder inkleuren. Het stadspark is opnieuw ingericht tot Kasteelpark Nijenborgh. Met de eveneens populaire ‘Nijenborgh – Aldenborgh’- wandeling bezoekt u dit park en wordt het verhaal van de opgravingen verteld.

De tweede parel is zonder twijfel Museum W. Het oude museum tegenover de Sint Martinus kerk is volledig heringericht rond het paraplubegrip ‘Identiteit’. Het bijzondere aan de buitenkant van het gebouw is de volledig nieuwe westgevel voorzien van Tecu Gold, een legering van gerecycled aluminium en koper. Dat geeft het gebouw in combinatie met de historische zuidgevel een bijzondere uitstraling. Regelmatig brengen wij met groepen een gratis ‘flitsbezoek’ aan het museum bedoeld als amuse om de deelnemers te verleiden later het museum zelfstandig te verkennen. Een aanrader!

‘Beeld van Toen’

Aan de hand van een foto van vroeger schrijft Koos Neijnens, een van onze stadsgidsen maandelijks een rubriek in het maandblad ‘Weert Magazine’. Allerlei soorten onderwerpen komen voorbij. Maar de gemene deler is altijd ‘Weert hoe het was en hoe het nu is’.

Films

De stadgidsen hebben in eigen beheer korte klankbeelden gemaakt ter introductie op twee wandelingen: ‘Weert, van Horne Stad’ (als inleiding op de Van Horne Wandeling) én ‘Weert Wordt Wakker, van marktplaats tot industriestad’. Deze film, getoond in ‘Brasserie-Hotel Antje van de Statie’, vormt de introductie op een wandeling door een gedeelte van de vroegere industriewijk Fatima.

Headsets

Sinds een paar jaar werken de stadsgidsen tijdens de wandelingen met een headset. Alle deelnemers zijn via een ‘oortje’ verbonden met de zender van de gids. Ook in druk verkeer in de stad of wanneer juist zacht praten belangrijk is bijvoorbeeld in de kerk, is alles perfect te verstaan. Dat geldt zeker ook tijden onze fietstocht door de groene ‘taartrand’ rond Weert. Al fietsend vertelt de gids welke bijzondere landschappen we passeren. De headsets worden door onze gasten zeer gewaardeerd.

Tot ziens in ‘Wieërt, van Horne Stad’.