Linnerweerd

Linnerweerd
Oeveren 2
6067 BH
Linne

Natuurgebied

De Linnerweerd is een van de nog weinige natuurlijke uiterwaarden van de Maas. Hierin komt een oude Maasmeander voor, waarin de Vlootbeek zich een weg naar de Maas zoekt.

Het gebied is ongeveer 130 hectare groot. Duidelijk herkenbaar in het gebied zijn het eerste Maasterras, de oude Maasmeander, kasteel Heystrum en het landgoed Ravenburg. Op het eerste Maasterras ligt nu het dorp Linne. In de Linnerweerd treft u loofbossen met lijsterbessen en zomereiken aan.

In de Linnerweerd komen veel kleine insectenetende zoogdieren voor zoals mollen, dwergspitsmuizen (het kleinste zoogdier van Nederland) en egels. Ook roofdieren zoals de vos, bunzing en hermelijn treft u er aan. Verder leven er in het gebied zo'n 60 broedvogels zoals de gekraagde roodstaart en de kleine bonte specht. De Linnerweerd is in bezit van diverse particulieren. Ze zijn ook verantwoordelijk voor het beheer.

Rondom diverse landgoederen zijn meerdere onverharde wegen aanwezig, die voor wandelaars en deels voor fietsers vrij toegankelijk zijn. De Linnerweerd wordt omsloten door verschillende verharde wegen. U heeft hier goed zicht op het natuurgebied. De Linnerweerd zelf ligt ingeklemd tussen particuliere graslanden en is niet vanaf de openbare weg bereikbaar.

Opvallend zijn de weilanden die met populieren zijn omzoomd. Deze worden afgewisseld met kleine bospercelen en boomgaarden. In dit gebied liggen naast een aantal boerderijen twee landgoederen met karakteristieke huizen. De oudste van de twee is kasteel Heysterum, dat dateert van vóór 1789, volgens een gevelsteen uit het jaar 1760. In 1995 is het kasteel geheel gerenoveerd. Het tweede is Landgoed Ravenburg uit de tweede helft van de achttiende eeuw, een herenhuis met een boerderijcomplex en stallen, gebouwd in de Maaslandse stijl: met deur- en raamomlijstingen uit Naams hardsteen.

In de buurt van de Linnerweerd liggen ook het landgoed Rozendaal van ca. 306 ha. en landgoed Schrevenhof. Op Rozendaal lopen een groene [3 km] en een witte [4 km] wandelroute; op Schrevenhof een witte route [4,5 km]. De terreinen in de Linnerweerd zijn vanaf omliggende wegen en [wandel]paden goed te overzien.

Direct naar deze route op de routeplanner van Hart van Limburg
Fietsroutes midden in Limburg
Wandelroutes midden in Limburg

Terug naar natuurgebieden Midden in Limburg

In de buurt

De afstanden genoemd in onderstaande tegels zijn de afstanden vanaf de bovenstaande locatie.

 
3,36km
Mountainbikeroute
 
 
3,64km
Wandelroute
 
3,80km
Bezienswaardigheid
 
3,91km
Ruiterroute
 
 
4,51km
Fietsroute
 
 
5,38km
Wandelroute
 
 
 
5,39km
Wandelroute
 
5,39km
Fietsroute
 
 
5,64km
Fietsroute
 
5,65km
Ruiterroute
 
5,81km
Wandelroute