Het Sweeltje

Broekweg 2
6065 CP
Montfort
Het Sweeltje

Natuurgebied

Het natuurgebied Het Sweeltje, met een oppervlakte van 118 hectare, bevindt zich tussen Montfort en de Duitse grens, langs de Vlootbeek.

Wandel- en fietsmogelijkheden

Het Sweeltje is vrij toegankelijk voor voetgangers via wegen en paden, waarbij aangelijnde honden welkom zijn. Bovendien is er een prachtige rode wandelroute in het gebied uitgestippeld, waar natuurliefhebbers volop kunnen genieten van al het moois dat de omgeving te bieden heeft. Daarnaast zijn er diverse fietsknooppunten beschikbaar voor fietsliefhebbers.

Flora en fauna

Het Sweeltje heeft een voedselarme en droge zandige bodem. Het gebied bestaat voornamelijk uit naaldbos, gedomineerd door grove dennen, met hier en daar opkomende jonge ruwe berken, lijsterbessen en zomereiken in de ondergroei. Enkele kleine heiderestanten zijn nog te vinden in het bos. Langs de oevers van de Vlootbeek ontwikkelt zich meer loofbos. De bosranden van Het Sweeltje bieden een thuis aan vogels zoals de geelgors en boompieper. De overvloed aan grove dennen trekt specialisten zoals de kuifmees aan, die voornamelijk in dennenbossen voorkomt. Af en toe brengt een zwarte specht een bezoek vanuit het aangrenzende Munnichssbosch.

De Vlootbeek

De Vlootbeek heeft diepe insnijdingen in de omgeving. Het dient nu als leefgebied voor verschillende algemene vissoorten en amfibieën, waaronder de bruine kikker. Het gebied is van groot belang op het gebied van insecten. In de zomermaanden zie je soms meerdere koninginnepages rondvliegen boven bloemrijke graslanden. Bij groeiplaatsen van de grote pimpernel bevindt zich de enige inheemse populatie van het donker pimpernelblauwtje, een zeldzame dagvlinder in Europa.

In de buurt

De afstanden genoemd in onderstaande tegels zijn de afstanden vanaf de bovenstaande locatie.

 
0,55km
Bezienswaardigheid
 
0,77km
Mountainbikeroute
 
1,11km
Ruiterroute
 
4,29km
Fietsroute
 
5,29km
Wandelroute
 
 
 
 
 
 
 
8,01km
Wandelroute