De Beegderheide

De Beegderheide
Beegderveld 12
6099 NC
Beegden
Natuur Beegderheide
Water en natuur Beegderheide
man en vrouw wandelen op de Beegderheide

Natuurgebied

Aan de rand van het Maasdal ligt het natuurgebied De Beegderheide. De Beegderheide is een gebied met een grote afwisseling aan open heideterreinen en besloten bossen.

Kenmerken van de Beegderheide

Karakteristiek voor de Beegderheide is het rijke reliëf en het grote aantal kleine en grote vennen. Bovendien is de Beegderheide een toevluchtsoord voor een bont scala aan planten en dieren, waaronder enkele zeldzame en bedreigde soorten zoals de veldkrekel, heikikker, en diverse salamander- en libellensoorten. Ook de sperwer, havik en spechten broeden jaarlijks in de bossen, en de uiterst zeldzame Phegeavlinder komt hier massaal voor.

Een uniek stuk natuur

Op de Beegderheide is een uniek stuk natuur herschapen met gevarieerd loof- en naaldbos, een zandverstuiving, een aantal heideveldjes en diverse vennen. Delen van het terrein worden begraasd en zijn daarom afgerasterd. Onderdeel van de Beegderheide is de Lange Vlieter, een grindgat dat gebruikt wordt als reservoir voor de drinkwatervoorziening.

Er lopen diverse wandel- en fietsroutes door de Beegderheide, waardoor bezoekers de mogelijkheid hebben om dit prachtige en diverse natuurgebied te verkennen.

In de buurt

De afstanden genoemd in onderstaande tegels zijn de afstanden vanaf de bovenstaande locatie.

 
 
1,35km
Wandelroute
 
1,51km
Ruiterroute
 
 
3,66km
Fietsroute
 
3,80km
Wandelroute
 
 
 
3,81km
Wandelroute
 
3,82km
Fietsroute
 
 
4,14km
Wandelroute
 
 
4,49km
Wandelroute
 
 
 
5,10km
Bezoekerscentrum
 
5,10km
Wandelroute