Abdijkerk Thorn

Abdijkerk in Thorn
Kerkberg 2
6017 CC
Thorn
De Abdijkerk in Thorn, van voren gezien
Binnen in de Abdijkerk in Thorn
Het zijaanzicht van de Abdijkerk van onder af gezien

Bezienswaardigheid

Kerk

De gotische Abdijkerk domineert nog steeds de skyline van het romantische, witte stadje Thorn. Een gracieuze erfenis van 800 jaar vrouwelijk bewind. In het witte stadje regeerden namelijk dames van de hoogste adellijke stand.  De Abdijkerk begon als kloosterkerk waarna het een stiftskerk werd en is nu een parochiekerk en museum.

Geschiedenis van de Abdijkerk

De geschiedenis van Thorn, ook wel het 'witte stadje', gaat maar liefst terug tot het jaar 975. Thorn was vroeger een bron van welvaart voor de hele streek tot de inval van de Fransen in 1794. Maar gelukkig is de eeuwenoude charme nog altijd terug te vinden in het huidige Thorn.

De Abdijkerk is een gotische kruisbasiliek met romaanse westbouw, daterend uit de 10e eeuw. Het interieur is barok met een imposant hoofdaltaar. Onder het priesterkoor bevindt zich een gotische crypte. Het interieur van de Abdijkerk werd tussen de 15e en de 18e eeuw herhaaldelijk verbouwd. Hierdoor zijn in de kerk kenmerken aanwezig uit de renaissance, de barok en het classicisme. De neogotische architect P.J.H. Cuypers restaureerde in de 19e eeuw de zuidkant van de kerk en heeft daarbij een massieve klokkentoren geplaatst.

In de buurt

De afstanden genoemd in onderstaande tegels zijn de afstanden vanaf de bovenstaande locatie.

 
0,14km
Fietsroute
 
 
 
0,28km
Restaurant
 
0,95km
Restaurant
 
 
 
2,87km
Restaurant
 
 
3,06km
Restaurant
 
3,23km
Restaurant
 
3,27km
Eetcafé
 
3,45km
Restaurant
 
3,50km
Restaurant
 
3,72km
Brasserie / Lunchroom
 
4,45km
Restaurant
 
4,47km
Molen / Gemaal van onze partners
 
4,70km
Fietsroute
 
5,54km
Fietsroute