Big Five Fietssafari

Vlonderpad in nationaal de Groote Peel tijdens de Bif Five fietssafari

Vijf schitterende natuurgebieden in het hart van Limburg vormen tijdens deze fietstocht het decor voor een onvergetelijke fietssafari. Terrassenlandschappen, hoogveengebieden, metershoge zandduinen en prachtige beekdalen wisselen elkaar af. Op de fiets kom je dichter bij de Limburgse cultuur, de streekproducten en de mensen. Marjo en Marjan stapten voor het Limburg Magazine op de e-bike en stelden vast dat de Big Five fietssafari een aanrader is voor iedereen die van fietsen, Limburg, de natuur en onverwachte, bijzondere ontdekkingen houdt.

Dag 1: Aankomst in Nationaal Park De Meinweg 

Het Boshotel Vlodrop ligt middenin Nationaal Park De Meinweg, waar we met de bekende Limburgse gastvrijheid worden ontvangen. Er ligt een verrassingspakket voor ons klaar van de VVV. Ik zal niet alles verklappen, maar wat heel handig bleek waren de labeltjes voor aan het stuur waar we de nummers van de knooppunten op konden schrijven. Voordat we aan tafel gaan maken we een korte wandeling door het omliggende bos om na de lange autorit de benen te strekken. Wat is het hier mooi!  Dan is het tijd voor een heerlijke driegangenmaaltijd. Op tijd naar bed want morgen wachten ons de eerste 55 fietskilometers.

Dag 2: Fietstocht door en rondom Nationaal Park de Meinweg, afstand 55 km 

Na het ontbijt vertrekken we op onze gehuurde e-bikes, perfect geregeld door Bruno Rent uit Thorn, voor een dagje fietsen door en rond Nationaal Park de Meinweg. Onze regenkleding blijft vandaag in de fietstassen want, ook al is het oktober, het is nog steeds heerlijk weer. Na het ontbijt fietsen we door het Roerdal naar Nationaal Park de Meinweg, dat deels in Duitsland ligt en onderdeel vormt van het Grenspark Maas-Swalm-Nette. Door schilderachtige plaatsjes, langs molens en cultuurschatten zoals de basiliek in Sint Odiliënberg, gaan we op zoek naar geluk. We stappen af bij een van de 26 geluksplekken in de gemeente Roerdalen, het MERU Bospark en wandelen naar het paviljoen, het hoofdkwartier van de Transcendente Meditatie-beweging. Op deze mooie, verstilde plek laten we alle indrukken even bezinken. De drukte en onrust verdwijnt uit mijn hoofd en maakt plaats voor een vakantiegevoel. In het Boshotel Vlodrop plonzen we voor het diner nog even in het zwembad. Wat een goed begin van deze fietstocht.  

Marjan en Marjo huren twee e-bikes bij Bruno Rent

Dag 3: Nationaal Park de Meinweg - RivierPark Maasvallei, afstand 53 km 

We gaan op weg naar het volgende park van de Big Five: RivierPark Maasvallei. Langs oude rivierarmen, oeverwallen, grindplassen en uitwaarden. De rivier de Maas slingert door de groene weilanden. Langs de oevers zien we een kudde Konikpaarden met hun voeten in het drassige gras. We fietsen stukken door België waar de route aangegeven is met blauwe, in plaats van groene knooppunten. Er zijn genoeg bankjes om even uit te rusten, wat te eten en te genieten van de omgeving.  Aangekomen in het witte stadje Thorn, worden we in familiehotel Crasborn, onze pleisterplaats voor vandaag hartelijk ontvangen. In een vitrine staan de heerlijkste vlaaien uitgestald. We kunnen de verleiding niet weerstaan en kiezen ieder een andere smaak om met elkaar te delen. Ze zijn allebei even heerlijk! Het hotel ligt tegenover de imposante abdijkerk en vlakbij ontdekken we het sfeervolle, kleurrijke winkeltje Leut vol heerlijke producten en originele cadeaus.

Marjo zit aan tafel met een aantal leuke cadeautjes van Leut

Dag 4: RivierPark Maasvallei – Grenspark Kempen~Broek, 44 km 

Zou het in Limburg altijd mooi weer zijn? De regenkleding zit nog steeds in de fietstas als we ons gereed maken voor een nieuwe dag vol belevenissen. Vandaag voert de route ons naar GrensPark Kempen~Broek. Het is prachtig. Beekvalleien, vennen, bossen, uitgestrekte weilanden en vooral de stilte. Bij het Kasteel van Kessenich zien we iets vreemds in de bomen hangen. Wat is dat nu? We stappen af en ontdekken de muzieknoten van het Limburgse volkslied. Al neuriënd stappen we weer op de fiets en rijden verder langs kleurrijke zonnebloem- en pompoenvelden, landerijen en af en toe een wildtoren. We komen geen mens tegen. We houden onze ogen open of we wilde dieren zien. Een vos, een wild zwijn, een hert? We horen ze wel maar zien ze niet. Bij Boshuis Nieuw Vosseven met uitzicht over een idyllische plas vol bladeren, laten we ons de lunch goed smaken. Langs het Blauwe Meertje, water- en windmolens fietsen we over kronkelende fietspaden op de grens van Nederland en België In Weert zetten we onze fietsen in de schuur van de Hostellerie Munten. We krijgen een ruime en kleurrijke hoekkamer met een goed bed toebedeeld. Even later zitten we aan tafel en worden in de watten gelegd door de sommelier in opleiding. Na een fantastisch verrassingsmenu, is het echt tijd om te slapen.

Met de fiets bij het Blauwe Meertje

Dag 5: GrensPark Kempen~Broek – Roermond, 51 km 

Fietsen met een e-bike voor beginners, zo voelen we ons als blijkt dat de accu’s van onze fietsen niet zijn opgeladen. Maar, omdat elk nadeel een voordeel heeft, ontdekken we, op zoek naar een oplaadpunt, het Openluchtmuseum Eynderhoof, een Peeldorp uit het jaar 1900. Wat een leuk doe-museum is dit, zo tussen de oude bomen, met een authentieke sfeer en de vrolijke en gezellige vrijwilligers. Aan de hand van de knooppunten op het handige labeltje bereiken we Buitencentrum De Pelen, bij de ingang van Nationaal Park de Groote Peel. Na een broodje op het terras, wandelen we een rondje van drie kilometer door het park over de vlonders met uitzicht over het hoogveen en de moerassen. Het is al laat in de middag als we het Leudal bereiken en door de stille een glooiend fietspad volgen door het mooie bos waar de beken zacht ruisen in de diepte. Na een enerverende dag arriveren we bij Hotel Roermond, waar we de fietsen kunnen opladen voor morgen. In de brasserie van het hotel genieten we van een heerlijk diner en zoeken daarna onze kamer op. 

Marjo en Margot wandelen tijdens het fietsen door een kleine ronde door de Groote Peel

Dag 6: Roermond – Nationaal Park de Meinweg, ca 35 km 

Het is nog stil in de stad als we voor de laatste keer op de fiets stappen. We fietsen nog een stuk door Nationaal Park de Meinweg en genieten van de prachtige vennetjes, heidevelden en bossen. Voor we het weten zijn we bij Boshotel Vlodrop – het eindpunt van deze onvergetelijke fietssafari door de Limburgse Big Five. 

Wil je zelf ook op fietssafari door de Big five van Limburg? 

Reserveer hier

Marjo Kuilman is freelance tekstschrijver en redacteur. Ze houdt van wandelen en fietsen. Voor dit artikel fietste ze begin oktober samen met Marjan Gielen een deel van de Big Five Fietssafari en kwam op verrassende plekken.