Wild spotten in Limburg

Edelhert in de mist bij NP de Groote Peel

Top 5 wilde dieren in Limburg

In Limburg kun je urenlang door de natuur wandelen. In het ene natuurgebied loop je over plateaus langs beken terwijl je in het andere gebied over de heide loopt op weg naar een bospad door het dichtbegroeide naaldbos. Er is hier een grote diversiteit aan landschappen te vinden. In deze natuurgebieden leven ontzettend veel dieren. Als je op het juiste tijdstip gaat wandelen en je bent muisstil dan is het zelfs mogelijk om deze dieren in het wild te spotten. Zet je telefoon op stil, draag geen kleding in opvallende kleuren en heb vooral veel geduld. Wie weet zie je een wild zwijn of een ree. Ga jij wild spotten? Ga dan niet van de bospaden af en verstoor de dieren niet. 

Het edelhert

Het edelhert is het grootste op het land levende zoogdier in Nederland. De mannetjes hebben een imposant gewei dat ze ieder jaar aan het einde van de winter afwerpen. In de zomer hebben edelherten een roodbruine vacht terwijl deze in de winter grijsbruin is. Edelherten zijn voornamelijk te vinden in Grenspark Kempen~Broek en Nationaal Park De Groote Peel

Mannetjes edelhert met een imposant gewei

De vos

De kans dat je een vos spot tijdens je wandeling is niet heel erg groot. De vos is namelijk heel schuw en laat zich overdag nauwelijks zien. Er is een grote dosis geduld en geluk voor nodig om een vos te spotten. De vos is familie van de hond en alhoewel door zijn lange vacht en zijn dikke pluimstaart de vos best groot lijkt, is hij eigenlijk niet veel groter dan een uit de kluiten gewassen kat.

Vos kijkt recht in de camera

Het everzwijn

Het everzwijn is een in het wild levende voorouder van ons varken. Ze lijken ook veel op elkaar. Kenmerkend voor everzwijnen is de ruwe, bruingrijze vacht. Everzwijnen gaan vaak ’s avonds op pad, maar door de sporen die ze achterlaten kun je heel goed zien waar everzwijnen zijn geweest. Omgewoelde stukken grond verraden de aanwezigheid van everzwijnen. Met hun platte snuit woelen ze de aarde om in hun zoektocht naar voedsel. Je vindt everzwijnen overal in Limburg maar in Nationaal Park de Meinweg woont een hele grote everzwijnenpopulatie.

Groepje met everzwijnen

De buizerd

De buizerd is één van de grootste roofvogels van Nederland en is vrijwel overal te vinden in Limburg. Als je maar weet waar je moet kijken. Als ze in een boom zitten zijn ze meestal niet zo goed te zien door hun schutkleuren. Maar ze zitten ook vaak op paaltjes in weilanden omdat open velden het jachtterrein is voor de buizerd. Een buizerd in de lucht is goed te herkennen aan de cirkelende beweging die ze maken. Het silhouet van een vliegende buizerd kenmerkt zich door de lange, brede vleugels en door de relatief korte maar brede staart.

Buizerd zittend op een tak

De bever

De bever is het grootste knaagdier van Europa en is tegenwoordig weer in heel Limburg te vinden. Na uitgestorven te zijn geweest in Nederland zijn de bevers in de jaren 80 uitgezet en sindsdien gaat het uitstekend met de bever in Nederland. Omdat bevers vaak in hun burchten zitten, zijn ze niet altijd even goed zichtbaar. Maar het knaagwerk van de bever is makkelijk te spotten. Knaagsporen en zelfs hele bomen die doorgeknaagd zijn, sieren de oevers van menig riviertje in Limburg.

Bever in het water

Natuurlijk zijn er nog veel meer dieren te vinden in Limburg. Hou je ogen en oren goed open als je door de natuur loopt en wie weet spot je wel een ree, een das of één van de andere unieke diersoorten die er in Limburg zijn. In de winter en dan vooral in de sneeuw kun je heel veel sporen vinden van de dieren die leven in het bos. Kijk op internet hoe de sporen van de verschillende dieren eruit zien en ontdek welke dieren jouw pad gekruist hebben. 

(Bronnen: www.zoogdiervereniging.nlwww.onzenatuur.be)