Wandelroute Knopenlopen: Schwalmbruch - Internationale Premium route

Startlocatie: Schwalmbruch - Internationale Premium (water-)wandelroute
Bosstraat 115
6071 PX
Swalmen

Wandelroute

Route 14,7. De route volgt de Swalm zowel aan Nederlandse als aan Duitse zijde. Via het Groenewoud in Nederland kom je door de bossen in het Elmpter Bruch. Daarbij steeds in de nabijheid van water. Mooie vergezichten en bos wisselen elkaar af.

Nederland of Duitsland?

Al aan de rivierbedding van de Swalm merkt de wandelaar of hij aan de Nederlandse of Duitse kant is: in Duitsland is de rivier vanaf 1904 gekanaliseerd en Nederland bleef hij min of meer ongerept. 
Aan Duitse zijde van de grens een bosbouwgebied, aan Nederlandse zijde heeft het gebied vaak nog het karakter van een oerbos. Voor wandelaars was het pad langs de grens lange tijd een geheime tip. Het loopt over kronkelwegen langs vochtige weiden en poelen voor de bescherming van allerlei planten- en diersoorten: via de Jeneverbesheide, door het noordelijke deel van de Schwalmbruch tot aan de open wateren van het Elmpter Bruch.

De route volgt de Swalm zowel aan Nederlandse als aan Duitse zijde. Via het Groenewoud in Nederland kom je door de bossen in het Elmpter Bruch. Daarbij steeds in de nabijheid van water. Mooie vergezichten en bos wisselen elkaar af. De prachtige ontwikkeling van de dieren- en plantenwereld door het herstel van een oude arm van de Swalm in zijn oorspronkelijke toestand is schitterend om te zien.

De folder is o.a. verkrijgbaar bij de VVV locaties en in de webshop.

Eigenschappen
Route: 10-20 km.
Knooppuntenroute
Route van A naar A

In de buurt

De afstanden genoemd in onderstaande tegels zijn de afstanden vanaf de bovenstaande locatie.

 
1,00km
Terras
 
2,91km
Brasserie / Lunchroom
 
4,35km
Bed and Breakfast
 
4,62km
Vissen
 
5,96km
IJssalon
 
7,10km
Restaurant
 
7,13km
Restaurant
 
7,17km
Brasserie / Lunchroom
 
7,25km
Restaurant
 
7,34km
Terras
 
7,83km
Terras
 
 
8,64km
Terras
 
9,44km
Terras
 
9,54km
Terras
 
9,60km
Terras