Oude kerkhof met graf monument Guillon-Engels

Oude Kerkhof
Kerkstraat
5981
Panningen
Oud kerkhof met grafmonument Guillon-Engels

Bezienswaardigheid

De geschiedenis van het R.K. kerkhof begint op 12 september 1833 als bij Koninklijk Besluit toestemming wordt verleend om in Panningen een oude kerkhof te stichten. Op dit kerkhof ligt onder andere het graf van Guillon-Engels.

Oude Kerkhof

Een zekere Willem Peeters bood tien roeden akkerland ten geschenke aan voor de aanleg van het kerkhof, dat pas in 1844 gereed kwam. In 1865 werd de oppervlakte verdubbeld. Deze oude begraafplaats van Panningen, is het “rijkste” kerkhof van Peel en Maas. Tot op heden vinden er incidenteel bijzettingen plaats. Het is recentelijk opgeknapt en wordt onderhouden door vrijwilligers. Meer informatie op bord rechts van de ingang. 

Graf Guillon-Engels

Midden op het kerkhof staat het meest pompeuze grafmonument uit de streek. Het dateert uit 1855 en werd gebouwd naar aanleiding van het overlijden van de Heldense echtgenote van notaris Charles Guillon Engels uit Roermond: Maria Elisabeth Engels (dochter van burgemeester Jean Michael Engels). Het imposante monument (ruim zeven meter hoog!) Is vervaardigd door de Roermondse beeldhouwer Jean Henri Leeuw. Let op de beelden van Maria en de aartsengelen, beide in plechtige houdingen uitgebeeld. De beeldhouwer J.H. Leeuw leefde van 1819 tot 1909. Hij werkte vele jaren in Frankrijk. Leeuw was een leerling van Jouffroy, Francois Rude en Viollet-le-Duc, alle grote namen in het Frankrijk van de 19de eeuw en werkte onder andere mee aan de restauratie van de Notre-Dame van Parijs. In Roermond raakte hij bevriend met Guillon, die hem veel opdrachten gaf. Leeuw kreeg onder meer een prestigieuze opdracht van het koninklijk huis voor het maken van een medaillon.

In de buurt

De afstanden genoemd in onderstaande tegels zijn de afstanden vanaf de bovenstaande locatie.

 
0,26km
Brasserie / Lunchroom
 
0,26km
Brasserie / Lunchroom
 
2,00km
Brasserie / Lunchroom
 
 
7,97km
Brasserie / Lunchroom
 
8,01km
Bed and Breakfast
 
8,28km
Restaurant
 
8,49km
Brasserie / Lunchroom