Museumroute Ysselsteyn

Startpunt knooppunt 1 Lovinckplein
Lovinckplein
5813 CC
Ysselsteyn
De Museumroute Ysselsteynbegint in hartje Ysselsteyn
Tijdens de Museumroute Ysselsteyn wandel je ook door natuurgebied de Rouwkuilen

Wandelroute

De Museumroute Ysselsteyn brengt je langs twee musea in Ysselsteyn, die je meenemen in de ontstaansgeschiedenis van deze plaats. De musea tonen onder andere gebruiksvoorwerpen, kleding, gereedschappen en landbouwwerktuigen van vroeger. Een wandeling waar verschillende aspecten van de geschiedenis en een stukje natuur samenkomen!

Ysselsteyn

Het peeldorp Ysselsteyn ontstond op een ontginning van woeste grond en dankt de naam aan de toenmalige minister van landbouw: Hendrik Albert van Ysselsteyn. Door de vele heidevelden was Ysselsteyn het ideale gebied voor boeren met schapen uit Venray en omliggende dorpen. Vanaf St. Jozef (19 maart) tot de eerste zondag in oktober, de rozenkranszondag, verbleven de schapen in de Peel. Door de oprichting van de schaapscompagnie (1826) droegen het schapenhouden en de schapenhandel bij aan de inkomens van de boeren uit de regio.

De Museumroute

De Museumroute Ysselsteyn brengt je langs twee musea in Ysselsteyn, die je meenemen in de ontstaansgeschiedenis van deze plaats. Via het Lovinckplein loop je richting Museum De Peelstreek. Vanuit daar kom je langs Openluchtmuseum Ròwkoelehoef (een dependance van het Museum De Peelstreek) en via het natuurgebied de Rouwkuilen keer je weer terug richting het Lovinckplein. 

In de buurt

De afstanden genoemd in onderstaande tegels zijn de afstanden vanaf de bovenstaande locatie.