Monument Herrezen uit de Vergetelheid

Oorlogsmonument: Herrezen uit de Vergetelheid
5759 PZ
Evertsoord
Monument Herrezen uit de vegetelheid

Bezienswaardigheid

Oorlogsmonument

Oorlogsmonument in de Mariapeel waar  21 Engelse piloten sneuvelden in het peelmoeras ten tijden van WOII 

Monument

Het stalen monument toont het silhouet van een vliegtuig binnen een open cirkel, symbool voor de gesneuvelde piloten die hun missie niet konden voltooien. Bezoekers kunnen het monument, de crashplek en een informatiepaneel vinden langs de groene wandelroute in de Mariapeel, ongeveer 100 meter ten noorden van de parkeerplaats. De Mariapeel is het hele jaar door toegankelijk.

Werkgroep Vliegtuigmonument Mariaveen 

Piet Snellen en Sjraar Huys uit Kronenberg hebben jarenlang gezocht naar sporen van de oorlog in de Mariapeel, wat heeft geleid tot de ontdekking van crashlocaties en meer duidelijkheid voor nabestaanden. In 1939 werd de Peel-Raamstelling aangelegd als een verdedigingslinie met natuurlijke obstakels zoals het Peelmoeras. In de omgeving zijn veel overblijfselen te vinden, zoals kazematten en het defensiekanaal aan de oostzijde van de Mariapeel.

Piet en Sjraar gebruikten oude documenten en kaarten om vermoedelijke crashlocaties te vinden. Met toestemming van Staatsbosbeheer zochten ze voorzichtig naar vliegtuigonderdelen, rekening houdend met de mogelijke aanwezigheid van nog niet ontplofte bommen. Uiteindelijk werden vier locaties geïdentificeerd aan de hand van serienummers op de vliegtuigbeplating. Ze namen ook contact op met nabestaanden, die voorheen niet wisten wat er met hun dierbaren was gebeurd.

In de buurt

De afstanden genoemd in onderstaande tegels zijn de afstanden vanaf de bovenstaande locatie.

 
6,40km
Fietsroute