VVV Themawandeling Thorn: De Machtige Vrouwen van Thorn

Wanneer
-
Het kerkplein in Thorn, één van de mooie locaties die je aandoet tijdens de VVV-themawandeling - de machtige vrouwen van Thorn
Evenementen

Rondleiding

Evenementen

Wandeltocht

Thorn een feministisch bolwerk? Achthonderd jaar lang werd het ministaatje geregeerd door adellijke dames. Onder leiding van een VVV-gids ontdek je de bijzondere geschiedenis van het witte stadje tijdens de themawandeling De Machtige Vrouwen van Thorn. 

Stiftdames aan de macht

Thorn was meer dan achthonderd jaar een zelfstandig staatje waar stiftdames onder leiding van een vorstin-abdis de scepter zwaaiden. Al vanaf het ontstaan van het stift is duidelijk dat vrouwen een grote rol spelen. En dat zij eigen baas zijn en zich niet laten overrulen door anderen. 

Verkiezingen voor een nieuwe vorstin-abdis

Tijdens de wandeling hoor je de verhalen die een beeld geven van de vrouwelijke macht. Verhalen over een brief naar de paus waarin de dames duidelijk aangeven dat ze buiten de kerk hun eigen kleding kiezen en dat ze vlees eten als zij dat zelf willen. Wandelend door Thorn hoor je ook hoe de verkiezing van de nieuwe vorstin-abdis, Maria Cunegonda verliep. Omkoping en dreigementen werden niet geschuwd in de strijd om de machtigste vrouw van het Land van Thorn te worden. 

Aanvullende informatie wandeling Machtige Vrouwen van Thorn

  • Start om 14:00 uur bij VVV Thorn, Wijngaard 14 in Thorn.
  • De wandeling duurt ongeveer 1,5 uur.
  • Reserveren is verplicht. 
  • Maximaal 20 deelnemers.
Kosten evenement
€ 6,50 p.p.

Praktische informatie

VVV Themawandeling Thorn: De Machtige Vrouwen van Thorn

VVV Thorn
Wijngaard
14
6017 AG
Thorn
van -