5x Geschiedenis van Limburg

Limburg, een provincie waar veel geschiedenis achter schuil gaat. Duik dieper in het verleden en ontdek de betekenisvolle verhalen die Limburg te vertellen heeft door de historische plekken te bezoeken. Van symbolen van liefde die religieuze grenzen overstijgen tot stille getuigenissen van verlies en strijd. Lees hieronder verder en kom meer te weten over de geschiedenis van Limburg.

Graf met de handjes

Op het Oude Kerkhof in Roermond vind je een uniek grafmonument dat zich enerzijds op het katholieke deel, anderzijds op het protestantse deel bevindt. Boven de scheidsmuur worden de twee graven verbonden door twee in elkaar grijpende handen: het graf met de handjes. Dit graf symboliseert de liefde tussen de katholieke Josephine en de protestantse Constant. Na hun dood werden ze begraven aan weerszijden van de muur, verbonden door de in elkaar grijpende handen als symbool voor hun eeuwige liefde.

Het graf met de handjes

Stolpersteine

Stolpersteine, oftewel struikelstenen, is een project van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. Deze gedenkstenen liggen in heel Europa en vormen een tastbare herinnering aan de joodse slachtoffers die nooit terugkeerden uit de concentratiekampen. Deze Stolpersteine vind je in de stoep voor de laatste (vrij gekozen) woning van de slachtoffers.

De geschiedenis van Limburg in de vorm van vijf Stolpersteine

Oorlogsbegraafplaats Ysselsteyn

De oorlogsbegraafplaats in Ysselsteyn is de enige Duitse oorlogsbegraafplaats in Nederland. Je vindt hier de graven van meer dan 31.000 overledenen. De meeste oorlogsdoden zijn Duitse soldaten die hun dienstplicht vervulden, maar je vindt hier ook oorlogsdoden met een andere achtergrond. Er is ook een bezoekerscentrum aanwezig waar je de verhalen achter de kruizen kan ontdekken.

kruizen op oorlogsbegraafplaats ysselsteyn.

Odapark

Het Odapark in Venray is een centrum voor hedendaagse kunst, gelegen in het gelijknamige landschapspark en natuurgebied. Eind 19e eeuw kochten de Zusters Ursulinen het park. Zij zagen de heuvel als een mooie plek om te spelen voor de meiden van het meisjesgymnasium Jerusalem. Het park is vernoemd naar Sint-Oda, de beschermheilige van Venray. Nu is het Odapark een centrum voor hedendaagse kunst, gelegen in het gelijknamige landschapspark en natuurgebied.

beeld van een skelet in het odapark

Beleef de geschiedenis van Limburg met de Archeo Route Limburg

Met de Archeo Route Limburg ontdek je de verhalen achter de Limburgse geschiedenis en Archeologie. Wandel en fiets langs de verschillende locaties en beleef de verhalen van vroeger op een interactieve manier. Ontmoet de archeoloog in augmented reality en verzamel alle artefacten.

Een groep met volwassenen en kinderen doen de Archeo Route en staan bij een speer